Home · Antistatische behandelingen · Static Control · Antistatische masterbatch

Antistatische masterbatch

Folie extrusieINLEIDING:

Elektrostatische ladingen worden meestal veroorzaakt door wrijving (tribo-elektrisch effect) of door inductie. Zij veroorzaken negatieve effecten zoals: stof, slechte behandeling, elektrische ontlading, vonken.
Ze kunnen worden geëlimineerd met elektrostatische bars (zonder enig blijvend resultaat), of met chemicaliën (met blijvend resultaat) door middel van migrerende agentia in het hars en op het oppervlak (deze additieven maken gebruik van de luchtvochtigheid van de omgeving om de oppervlakteweerstand van het behandelde materiaal te verminderen van 1016 tot 1010/12 ohms, waarbij elke cumulatie van de lading wordt vermeden (de lading verdwijnt onmiddellijk voor aanwas ontstaat)), of door het toevoegen van geleidende materialen in het hars, zoals koolstof of metaal (deze behandelingen zijn moeilijk uit te voeren, maar bieden de mogelijkheid om een zeer laag weerstandsvermogen van 105/6 te verkrijgen, onafhankelijk van de luchtvochtigheid van de omgeving).

Deze additieven zijn goedgekeurd voor het verpakken van voedsel en voorzien in een efficiënte antistatische behandeling met snelle resultaten (van een paar minuten tot een paar uur na toepassing) die afhankelijk van de dosering (en zonder wrijving) enkele jaren meegaat (zelfs bij een lage vochtigheidsgraad als 20 % bij 20°C).


LET OP
:
Zoals alle migrerende agentia, hebben deze additieven bijkomende effecten:

soms positief

:

bestrijding van vocht, gladheid en schimmel.

soms negatief

:

vermindering van de oppervlaktespanning, waardoor plakken en opdruk lastiger worden (het dyne niveau moet worden gecontroleerd en een Corona of Flame behandeling is soms nodig), een smerend effect als bijverschijnsel, de dichtingmogelijkheid kan ook veranderingen ondergaan.

We hebben optimale kwaliteit en gebruiksvoorwaarden voor onze additieven gecreëerd, binnen de mogelijkheden van de hedendaagse technologische kennis. In onze aanbevelingen houden we rekening met uw werkomstandigheden, zoals compatibiliteit, opdruk, dichtingmogelijkheid, organoleptisch onderzoek, etc.

Wij kunnen uw monsters meten op oppervlaktespanning (dynes/cm) en elektrostatische prestaties (meting van halveringstijd en weerstandsvermogen van het oppervlak onder gecontroleerde atmosfeer).

Vergelijkende elektrostatische metingen moeten worden uitgevoerd bij een constante temperatuur en luchtvochtigheid, resultaatmetingen moeten worden gedaan bij 20°C en 50 % luchtvochtigheid. Het gewicht van het water in de lucht moet bekend zijn (deze zal het resultaat van uw additief sterk beïnvloeden). Ook het resultaat bij een lagere luchtvochtigheid moeten worden gecontroleerd.

A)      

weerstandsvermogen van het oppervlak

met 2 elektrodes, kan worden uitgevoerd op zachte en platte materialen.

B)      

halveringstijd

een elektrostatische lading wordt met een generator of door middel van wrijving (tribo-elektrisch effect) in het materiaal geïnduceerd en onmiddellijk daarna (met de daarvoor bestemde veldmeter) meten we de tijd die het materiaal nodig had om de helft van zijn elektrostatische lading te verliezen (voor platte en dunne materialen kan een ladinganalysator in een laboratorium worden gebruikt). Alle metingen worden uitgevoerd bij 50 % luchtvochtigheid en 20°C.

 

 

Weerstandsdruk van het oppervlak

Halveringstijd

Kwaliteit antistatische behandeling

 

Ohm (Ω)

 

Disserpatief –

 voorbeeld: antistofbehandeling

 

 

 

1010

< 1 seconde

zeer goed

1011

1 seconde

goed

1011 tot 1012

5 seconden

goed (acceptabel)

1012

10 seconden

acceptabel (controle nodig)

1012 tot 1013

10 tot 100 seconden

slecht

 

Bestel deze artikellen in onze webshop

ETP Plastics Hardenberg

Social Media

 

ETP Plastics op Twitter ETP Plastics op Facebook Bekijk video's op ons YouTube kanaal ETP Plastics op Google+ ETP Plastics op Instagram 

Direct Contact

Tel.: (0523) 712 402

Email: info@etpplastics.nl

Adresgegevens:

ETP Plastics B.V.

Postbus 105
7770 AC Hardenberg 

 

zie ook: contactgegevens